Quantcast
Channel: IT4Fans - te ajută să te miști în IT! » windows 7
Viewing all articles
Browse latest Browse all 15

Windows 8: mai rapid, mai curat, mai bun

$
0
0

Windows 8 cool logoMicrosoft a dat lovitura cu Windows 7 care se vinde în zilele noastre într-un număr de 7 copii pe secundă, reușind astfel să spele rușinea pătimită cu Windows Vista.

Dar compania din Redmond este de prea mult timp în această industrie ca să-și permită să se culce pe laurii succesului, mai ales cu eminenta lansare a sistemului de operare Google Chrome OS bazat preponderent pe cloud computing și cu creșterea continuă în popularitate a brandului Apple. Peste 3 luni se împlinește un an de când a fost lansat Windows 7 și iată că Zvonlandia începe să fie bântuită de informații despre cum va arăta și ce va ști să facă următorul sistem de operare produs de către Microsoft, versiune care se va numi (cum altfel decât) Windows 8.

Conform acestor zvonuri, acum că Microsoft în sfârșit a reușit să producă un sistem de operare fiabil și stabil, se pare că a venit vremea să fie abordate alte aspecte care enervează utilizatorii de Windows încă de la primele versiuni (mai exact de prin 1995): timpii de boot nepermis de mari și încetinirea progresivă și inevitabilă a sistemului odată cu trecerea timpului.

Reducerea timpilor de boot

Unul dintre capitolele la care Microsoft crede că mai are de lucru (și nu s-a găsit nimeni care să-l contrazică) este micșorarea la maximum a perioadei între apăsarea butonului de „Start” și momentul în care utilizatorul își poate accesa informațiile sau funcționalitatea pe care i le oferă calculatorul. Aceasta include atât încărcarea mai rapidă a sistemului de operare, cât și revenirea mai repede din stările de economisire a energiei („sleep” sau „hibernate”).

O posibilă metodă pentru accelerarea secvenței de boot este trecerea de la modul tradițional de oprire („shutdown”) – care presupunea salvarea pe hard-disk a tuturor fișierelor deschise pentru editare sau vizualizare, oprirea tuturor aplicațiilor și a serviciilor sistemului de operare și terminarea oricăror conexiuni cu componentele periferice împreună cu descărcarea driver-elor aferente – către o stare combinată de logoff + hibernare. Microsoft vrea ca acest mod să fie perceput ca o procedură normală de oprire dar va folosi metodele trecerii în modul hibernare pentru a depozita nucleul sistemului, cum ar driver-ele și serviciile sistem. Microsoft estimează că acest truc va reduce timpii de boot la jumătate.

Leac pentru „putrezirea” Windows-ului

Cu toții știm de simptomele acestei putreziri: după numeroase instalări/reinstalări ale unor programe de aplicații, și alte lucruri care se acumulează în sistem odată cu trecerea timpului (înmulțirea fișierelor temporare produse atât de către sistemul de operare cât și de navigarea web, fragmentarea hard-disk-ului sau îmbâcsirea fișierelor de tip regiștrii – „registry”), acesta degenerează încet într-o stare în care se mișcă precum un melc, se blochează sau chiar se restartează aparent fără nici un motiv. Mai multe explicații pentru această caracteristică a Windows-ului ni le oferă Bursucul în tirada lui de aici.

Aceia dintre noi care luăm periodic măsuri de curățire a Windows-ului reușim să-l menținem într-o stare bună de funcționare o perioadă de timp mai lungă, dar acest lucru nu este valabil pentru toată lumea. Acțiunea de formatare și/sau reinstalare a sistemului are darul de a face ca Windows-ul să se miște ca nou chiar și pe o platformă hardware mai veche. Cu toate acestea, Microsoft lucrează la o caracteristică de reinstalare care să fie disponibilă în Windows 8.

Și, după cum se va putea observa din slide-urile următoare, Microsoft ar putea oferi opțiunea de a „reseta” Windows-ul (cu alte cuvinte, de a-l readuce la stadiu inițial de după instalare) reținând în același timp toate fișierele personale și conturile de utilizator. De asemenea, meniul interfeței prezentate pare să îmbine funcționalitatea oferită de actualul „System Restore” cu noile opțiuni de resetare/reinstalare:

Windows 8 Recovery_01

Windows 8 Recovery_02

Windows 8 Recovery_03

Ultimul slide ne dezvăluie opțiunea de a reinstala aplicațiile cumpărate de la Microsoft App Store, ceea ce mi se pare foarte interesant pentru că asta nu poate însemna altceva decât că Microsoft va lansa un magazin virtual online de unde utilizatorii sistemului de operare vor putea să descarce și instaleze aplicații pentru acesta. Având în vedere că această metodă de a distribui software și conținut supus dreptului de autor a fost lansat pentru prima oară de către Apple și imitat de către celelalte nume relevante de pe piața dispozitivelor mobile (atât smartphone-uri cât și tablet PC-uri), deschiderea lui Microsoft App Store pentru Windows 8 ar fi o premieră pe piața desktop-urilor.

Windows 8 nu va fi destinat în exclusivitate doar pentru desktop-uri și notebook-uri, Microsoft intenționând să facă următorul lor sistem de operare atrăgător și pentru tablet PC-uri, netbook-uri sau AIO. În timp ce Windows 7 deja realizează acest deziderat (deși ar fi loc și de mai bine în materie de management și consum al resurselor hardware), adăugarea unui App Store în ecuație va face crucială aptitudinea lui Microsoft de a putea manipula consistent oferte de programe software pe diferite forme constructive (ecrane de diagonale diferite și platforme hardware variate).

Procesul de autentificare (bazat în prezent pe tastarea unui nume de utilizator și a unei parole) va fi și el simplificat, în special pentru cei care nu sunt prea dornici să folosească parole pentru a ajunge să lucreze în Windows. Dacă este o cameră web prezentă (și se preconizează că până în 2012 acestea vor fi omniprezente), sistemul o va folosi în combinație cu o aplicație software de recunoaștere facială pentru a permite utilizatorului să se autentifice fără folosirea unei parole. Există în prezent această posibilitate de loginare pe calculatoarele care rulează Window 7 dar aceasta este realizată cu ajutorul unor aplicații provenite de la companii terțe.

O altă binevenită opțiune a lui Windows 8 va fi posibilitatea ca profilele și conturile de utilizator să fie stocate în cloud computing (adică pe un server Microsoft online, exterior calculatorului unde acestea sunt create). Aceasta ar putea facilita scenariul în care un cont de utilizator să poată fi importat în câteva secunde pe orice alt calculator conectat la internet care rulează Windows 8. Presupun că această caracteristică nu va putea fi folosită împreună cu cea de autentificare facială.

Deocamdată cerințele de transfer sunt prea mari pentru a permite stocarea tuturor datelor utilizatorilor într-un „nor computațional” dar acesta ar putea fi primul pas care să confirme dorința lui Microsoft de a construi următoarele versiuni de Windows mai mult în jurul utilizatorului decât în jurul mașinii pe care rulează.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 15

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48